Den 10 januari klockan 20:21 svensk tid inträffar en månförmörkelse 20 grader i Kräftans tecken.

Som jag skrivit om tidigare infaller förmörkelser när månens noder är i närheten av solen och månen. Solförmörkelser sker när solen och månen är på samma plats i zodiaken medan månförmörkelser infaller när de är mitt emot varandra och jorden mittemellan dem skuggar solens ljus från att nå månen. Solens energi blir alltså för en stund blockerad.

Fullmånar är inget ovanligt, vi har tretton stycken om året och de innebär en kulminering av den energi som nymånen två veckor tidigare initierat. Det kan ligga för avslut, fullbordan och att släppa taget på olika sätt.

Men när fullmånen samtidigt är förmörkad så förstärker det energin och gör den än mer kraftfull.

Att månen befinner sig i Kräftan gör denna fullmåne och förmörkelse till en dubbelt känslomässig sådan – framför allt för den som har planeter eller andra viktiga punkter 20 grader (eller några grader däromkring) i Väduren, Kräftan Vågen och Stenbocken – eftersom månen härskar över Kräftan och handlar om vårt innersta och mest sårbara jag, våra känslor. Det kan komma att ta sig uttryck i våra nära relationer, familjen, hemmet och våra känslomässiga mönster bland annat som kommer på tapeten.

Samtidigt som detta sker är det en rad andra himlafenomen som gör denna månförmörkelse extra massiv och intensiv och till en händelse ingen av oss någonsin kommer uppleva igen under vår livstid.

Jag har redan skrivit om konjunktionen mellan Pluto och Saturnus som infaller den 12 januari. Ett möte som sker tre gånger per sekel ungefär och representerar en cykel på i runda tal 35 år (Plutos bana är inte helt rund utan elliptisk, så det varierar lite) men att de dessutom ses i det tecken som Saturnus härskar över – Stenbocken – har inte skett på femhundra år och kommer inte hända på femhundra år igen. Att Saturnus är härskare över Stenbocken betyder att planeten är i sitt esse där och extra kraftfull vilket påverkar konjunktionen. (Läs gärna inlägget om Pluto och Saturnus om du inte redan har gjort det, du hittar det här.)

Det finns ytterligare betoning på Stenbockens tecken som är aktuell just nu: Merkurius, planeten som representerar vår kommunikation och vår mentala förmåga, är i konjunktion med Solen. Och Södra Noden som är i Stenbocken och bidrar till förmörkelsen är dessutom i konjunktion med Jupiter. (Om Jupiter i Stenbocken kan du läsa här.)

Vi har alltså fem planeter plus månens södra nod i Stenbocken just nu vilket bidrar till en enorm betoning på allt vad Stenbocken representerar på olika sätt. Hur vi upplever detta på det personliga planet är till stor del beroende på hur vi levt vårt liv och använt våra energier tidigare. Men det kommer krävas av oss alla att vi är vuxna och mogna och tar ansvar för det vi skapat.

Vad som också händer mellan förmörkelsen den 10 januari och konjuktionen mellan Pluto och Saturnus den 12 januari är att Uranus som befunnit sig i retrograd i Oxen sedan 12 augusti 2019 och som under en tid tillbaka börjat sakta in, stannar upp och vänder för att börja gå direkt igen den 11 januari.

När en planet stannar upp och vänder är energin alltid extra betonad, så det är också någonting att ta med i beräkningen denna helg. (Vad det betyder med Uranus i Oxen kan du läsa om här.)

Dessutom är det så, att när Uranus nu också går direkt, går samtliga planeter direkt vilket betyder att energin totalt sett är väldigt fokuserad på att röra sig framåt. Det kommer dröja någon/några månader innan någon planet går retrograd igen, så tiden fram till dess kan vi verkligen känner att någonting lossnar och att vi vill röra oss vidare och har vind i seglen för att göra det.

De förändringar som nu är på gång är så stora att vi inte ens kan överblicka dem, det som sker sammantaget är början på en enorm transformation, både på ett globalt och för många på ett privat plan. Vi kan ha känt av vad som är på ingång under en längre tid eftersom det har byggts upp länge, men det är nu vi står på tröskeln till de nya energierna kan man säga. Och vi kommer att känna av det länge. Varken våra liv eller vår värld kommer vara densamma inom inte alltför många år. 20-talet kommer se en helt annan utveckling än 10-talet gjort, och då har det ändå hänt en hel del förra decenniet, eller hur?

Har du möjlighet så ligg lågt över den här helgen och använd tiden till att sköta om dig och de som står dig nära, affirmera och be, meditera och promenera eller var ute i naturen eller på en ombonad plats där du känner dig trygg. Ta inga större initiativ om du kan undvika det, förrän i nästa vecka men om du ändå gör det kom ihåg att bara så goda frön. Karma alltid är aktivt, men nu mer betonat än någonsin.

Det här är också en bra tid att släppa taget om det som inte är konstruktivt eller positivt. Det är också viktigt att vara flexibel och inte kämpa emot, utan följa med och snarare ta vår tillflykt till vårt inre, hitta lugnet, balansen och harmonin där och låta det som sker i det yttre ske.

Framförallt, undvik att gå in i rädsla om saker och ting känns skakigt eller osäkert. Förändring är ofta sådan och då är det bra att påminna sig att den alltid leder till någonting bättre. Använd dig av något knep eller någon metod om det behövs för att bevara den inre balansen. Behöver du hjälp eller förstärkning, nu eller senare, är du alltid välkommen att höra av dig för en tid.


star