Den 26 december kl 6.15 på morgonen svensk tid har vi en total solförmörkelse då solen och nymånen möts 4 grader in i Stenbockens tecken. 

Förmörkelsen avslutar så decenniet och ger samtidigt en hint om 2020 eftersom Stenbocken är ett tecken som kommer vara av stor betydelse under året som kommer bland annat genom en sällsynt konjunktion mellan Saturnus och Pluto den 12:e januari (som jag skrivit om i ett tidigare inlägg du hittar här  – men också för att nästa förmörkelse om några veckor, tio dagar in på det nya året, även den kommer att utspela sig i Stenbocken innan det exakta mötet mellan de två giganterna. 

Att det sker två förmörkelser i samma tecken precis innan mötet mellan Saturnus och Pluto är otroligt sällsynt.

En eklipssäsong anses vara tiden mellan två förmörkelser, de kommer oftast i par, men börjar kännas av redan några veckor innan den första och fortsätter ett par veckor efter den andra förmörkelsen. Effekten kan däremot fortsätta i månader och ge återverkningar på ett helt liv – solförmörkelser är en transformerande energi  som kan förändra på djupet och peka eller mana på i en helt ny riktning.

4 grader i Stenbocken är en punkt som Pluto passerade över under 2010 och 2011 och Saturnus under 2018 och detta korresponderar med det som denna förmörkelse handlar om – du kan nu komma att släppa taget om stora och/eller betydelsefulla saker som pågått eller varit närvarande i ditt liv de senaste 10 åren.

Denna eklips är superstark också för att Jupiter är med i leken på samma plats som förmörkelsen sker och för att Uranus som befinner sig i Oxens tecken är i harmonisk aspekt till den. 

Jupiter kallas den stora välgöraren som ger expansion och fina möjligheter som vi kan ta vara och bygga vidare på under året som kommer. Det som initieras nu är kraftfullt och även på något sätt karmiskt eftersom södra noden (också kallad Ketu) – som står för vårt förflutna, det vi kommer ifrån – är inblandad. När solen, månen och Jupiter alla är konjunkt med södra noden handlar det om att någonting är helt färdigt och klart och att någonting nytt kan komma in som du jobbat för de senaste åren. 

Förmörkelsen sker också i trigon till Uranus i Oxen (som jag skrivit om här. Uranus är en energi som väcker, skakar om och frigör oss från våra nuvarande omständigheter. Ibland kan detta kännas obekvämt men i det här fallet med Jupiter inblandad bör Uranus inflytande vara skonsammare och det som händer upplevas som mer positivt.

Vi kan alltså se fram emot nya möjligheter i någon aspekt eller på ett genomgripande sätt i vårt liv. Framförallt de av oss som fyller år i dessa dagar kan känna på detta.

De som har planeter eller andra viktiga punkter i de första tio graderna av jordtecknen (Oxen, Jungfrun, Stenbocken) och de som har viktigt planeter eller punkter i de första tio graderna av de kardinala tecknen (Väduren, Kräftan, Vågen och Stenbocken) kommer känna av detta mest – men de allra flesta av oss kommer känna av den här förmörkelsen, och det i stor utsträckning på ett positivt sätt, på något område i livet, beroende på vilket hus förmörkelsen sker i det personliga horoskopet.

Det kan också komma att handla om att dedikera sitt liv till nya områden, ansvar och visioner, så det är någonting att vara medveten om och ta en titt på: var lägger du din energi? Är det konstruktivt? Positivt? Har det en framtid?

De nya möjligheterna kan ha rötter bakåt, vara någonting som du tidigare missat eller förbisett men som du nu verkligen kan göra någonting av för att skapa bättre omständigheter för dig själv. Talanger och förmågor du har men som legat i träda kan också aktualiseras och användas på nya sätt.

Vi kan också under de kommande veckorna hitta nya, uppfinningsrika lösningar på gamla problem och utmaningar. Vi kommer kunna släppa taget om och/eller bli klara med någonting som är färdigt och vi kan bli av med blockeringar som vi kan ha jobbat på att få ur vägen i flera år.

Det kan även komma att handla om att bli befriad från skyldigheter och ansvar på ett smidigt sätt.

Veckan efter förmörkelsen kommer Merkurius – som bland annat representerar vårt intellekt och vår förmåga att analysera och förstå – passera samma punkt i zodiaken där eklipsen har utspelat sig och då samtidigt också aspektera Uranus. Vi kommer då kunna se de först tecknen på vad som kan manifestera sig som ett resultat av förmörkelsen.

Alltid under en förmörkelse, var uppmärksam på vad som sker i ditt liv, även om det inte är några stora eller dramatiska saker, eftersom det är på det området eller i den andan som saker och ting kommer hända när den punkt där förmörkelsen skett senare blir triggad av en planet som passerar förbi den som Merkurius gör nu. 

Läs gärna tidigare inlägg om förmörkelser för en ökad förståelse för vad de innebär.