Den 21 juni kl 8.43 på morgonen infaller en solförmörkelse i samband med nymånen 0 grader i Kräftans tecken.

Alla nymånar betyder nystart och är utmärkta tidpunkter att sätta upp nya mål. När det dessutom handlar om en förmörkelse så förstärker det energin och här tillkommer också att det är sommarsolstånd. Om du aldrig brytt dig om att följa månen och jobba med dess energi, så är den här nymånen ett tillfälle som du skulle kunna ha glädje av att ta vara på.

Enligt erfarna astrologer är solförmörkelsen den 21 juni 2020 exceptionellt unik och betydelsefull och vi kommer aldrig vara med om någonting liknande under vår livstid. Detta har att göra med flera saker: det är speciellt när både solen och månen skiftar tecken samtidigt – från Tvillingarna in i Kräftan i det här fallet. När planeter är 0 grader i ett tecken är energin superkoncentrerad och laddad. Men det handlar också om att eklipsen sker i samband med sommarsolståndet (på våra breddgrader, vintersolståndet på södra halvklotet) och vad som försiggår på på himlavalvet i övrigt.

Egenskaper som medkänsla och vänlighet, moderlighet, kvinnlighet och omsorg tillhör Kräftans tecken och att förmörkelsen infaller i Kräftan gör att dessa egenskaper och liknande i samma anda kommer vara ett fokus och ett tema för den. Det kan komma att handla om vår förmåga att ta emot, att vara öppna för det som kan ges oss och det kan finnas gåvor att få, framförallt sådana som är relaterade till hjärtchakrat och det vi verkligen behöver – särskilt för dem som gjort förarbetet, bäddat för att det. Det kan handla om en känslomässig omstart på något sätt och eftersom kräftan är ett mycket privat tecken så kan det handla om att det utspelar sig på ett mycket privat plan.

För den som kan sitt horoskop kan det vara intressant att se vilket hus 0 grader i Kräftan befinner sig i, eftersom det husets tema och representation kan ge en hint om vilket område i livet som berörs. (Har du in födelsetid kan du lätt ställa ditt horoskop här

Den enda verkligt betydelsefulla direkta inflytandet på själva förmörkelsen kommer från planeten Saturnus som befinner sig i 0 grader i Vattumannens tecken i en så kallad inkonjunktion eller quincunx – benämningar på en aspekt mellan två planeter på 150 grader – till nymånen. En sådan aspekt anses vara utmanande och krävande eftersom planeterna som är inblandade inte riktigt förstår varandra och inte upplever sig förenliga. Anpassning är nödvändig med kan vara svårt att få till stånd.

Detta kan komma till uttryck i att vår personliga frihet upplever sig stå i motsättning till det som är vårt ansvar och våra begränsningar. Det kan uppstå en konflikt mellan vad vi vill göra och vad vi borde/måste göra. Restriktioner och skyldigheter kan inkräkta på vår frihet och det vi vill skapa och det kan behövas hårt arbete, tålamod, självbehärskning och självdisciplin för att navigera energierna.

Gränser kan behöva sättas så att vi inte tar på oss och bär något som inte är vårt att bära. Detta gäller framförallt emotionellt och både på ett individuellt och kollektivt plan.

Under perioden som energierna från den här eklipsen är aktiverad – 6 månader framåt och kanske längre – kommer den här motsättningen mellan vår personliga frihet och våra personliga behov å ena sidan och å andra de begränsningar och krav som vi möter att variera så det gäller att vara vaken, flexibel, anpassningsbar och att ha ett öppet sinne.

Kompromisser kan vara svåra att åstadkomma under tiden men kommer vara nödvändiga. De behöver dock inte vara storslagna, man kan komma långt med lite för att återställa balansen. Vi bör också undvika att skjuta upp saker vi har att göra, samtidigt som vi gör bäst i att ägna oss åt en sak i taget samt att prioritera så vi får det viktigaste gjort först.

När solen och månen är i konjunktion som de är vid en nymåne är allt potentiellt möjligt och eftersom detta är en ovanligt kraftfull period är det extra viktigt att vara vaksam på vad det är för tankar och känslor vi underhåller. Vi gör bäst i att ha intentionen att så långt det är möjligt vara konstruktiva och positiva i vårt sätt att vara och förhålla oss. Vilket inte är samma sak som att förneka eller förtränga – tvärtom – det handlar om att vara vaken och göra medvetna val.

Detta är som absolut viktigast dagen innan, under och dagen efter förmörkelsen, alltså den 20:e, 21:a och 22:a juni. Använd dig gärna av hjälpmedel om så behövs – meditation och mantran, affirmera och/eller be om det passar dig. Lyssna på inspirerande musik… promenera i naturen. Klappa katten.

Vi kommer alla påverkas av den här förmörkelsen men olika mycket beroende på våra personliga horoskop. De som har solen eller andra betydelsefulla planeter vid den punkt som förmörkelsen sker eller i aspekt till den kommer märka av den tydligare.

Däremot kommer det kanske inte märkas eller ge utslag direkt, men nymånen och solförmörkelsen sätter en energi i rörelse som framöver kommer innebära att det vi laddat och jobbat för och förberett oss för de senaste två åren – eller längre än så – kan börja manifestera sig.

Det kommer vara en tid då vägen framåt kommer uppenbara sig för många och en del kan uppleva detta som ödesmättat, som att det inte finns något alternativ. Det är inte en tid att fega ur eller skjuta upp saker och ting på utan att följa med och jobba med det som är.

Det kan i sammanhanget kanske vara intressant att veta att senast det skedde att midsommarsolståndet och en solförmörkelse inträffade i princip samtidigt och i Kräftan 0 grader var 21 juni 2001 – alla vet vad som drabbade världen den 11 september 2001 med terrorattacken mot USA och vilka följder det fick.

Därmed inte sagt att det kommer hända någonting så katastrofalt igen men det kan vara bra att veta att det här kan vara en utmanande energi på ett globalt plan.

Den 27 juli går Mars in i Väduren, sitt eget tecken, och på grund av att planeten kommer gå retrograd senare i höst kommer Mars befinns sig i Väduren ända fram till 6 januari 2021. Vanligtvis tillbringar Mars två månader i varje tecken så detta är ovanligt och även om Mars inte hunnit in i Väduren vid den exakta tidpunkten av förmörkelsen, så kommer dess resa genom tecknet löpa parallellt med att energierna av förmörkelsens verkan in i framtiden.

Mars är en stridis, en krigare, och i sitt rätta element under så pass lång tid som det rör sig om behöver vi ha med det i åtanke för att inte bli tagna helt på sängen.

Det är en hel del annat som händer astrologiskt under dessa dagar då solförmörkelsen äger rum. Bland annat – och kanske viktigast – lever vi fortfarande i verkningarna av den stora och sällsynta konjunktionen mellan Saturnus och Pluto i januari, vilket tillsammans med Jupiter där alla tre planeterna befinner sig i Stenbocken, i allra högsta grad är relaterade till Covid-19 och allt vad det innebär.

Dessutom är samtidigt med förmörkelsen hela fem planeter retrograda i och med att Merkurius gick in i en av sina tre årliga retrograder på tre veckor den 18 juni. När en planet är retrograd är den inte sitt vanliga jag, utan det finns utrymme för eftertanke, att gå tillbaka, göra om – och kanske göra rätt. Det är en tid då man kan byta perspektiv om det behövs.

Jag är, som jag påpekat i tidigare artiklar jag skrivit om astrologi, bara en student i ämnet som delar med mig av det jag själv lär mig för att jag tycker det är så oerhört intressant. Det betyder dock att det jag delger kan vara ofullständigt och jag uppmanar alla som tycker detta är ett fascinerande ämne att göra egen research.

Ha en fantastisk vecka, midsommar och nymåneförmörkelse. Försök slappna av och affirmera att allt är väl och kommer att bli bra och bättre. Alldeles oavsett hur det känns och verkar så är det nämligen så och det allra värsta vi kan göra är att jaga upp oss så vi förlorar oss i alla energier som flyger omkring och tappar förankringen i oss själva.

Världen behöver oss, ja. Men bara att vara i vår själs energi, att vara centrerade, linjerade och grundade kan vara tillräckligt ibland. Kom ihåg att alla inte kan göra allt och koncentrera dig på det som är ditt unika bidrag till helheten.

Nu mer än någonsin är det viktigt att höra och följa vår inre röst, vår inre vägledning, och inte ryckas med i en massa som drar i oss utifrån.

(Läs gärna min förra artikel om fullmåneförmörkelsen den 5 juni för att veta mer eller friska upp minnet, du hittar den här Alla tidigare artiklar om astrologi hittar du i menyn under ”artikelar & resurser”. 

Ta hand om er!

Välkommen att höra av dig om du önskar vägledning!