Bli och förbli frisk med gurkmeja!

Gurkmeja är en släkting till ingefära, en rot med den aktiva substansen curcumin som också ger curry dess gyllene färg. Det finns forskning som påvisar att den i vissa fall har likvärdiga eller bättre resultat än konventionell medicin för vissa tillstånd och sjukdomar.

Att läka och hela fysiska åkommor och sjukdomstillstånd med naturliga medel är så långt det är möjligt att föredra framför konventionella läkemedel eftersom kemiska läkemedel till sin natur inte läker och helar orsaken utan inriktar sig på att avlägsna symptomen på en obalans eller en sjukdom.

På så sätt har man i bästa fall köpt sig lite tid, men eftersom man inte gått till roten med problemet kommer man i förlängningen ha mer och större problem än man hade till en början: om den grundläggande obalansen kvarstår kommer det att söka sig andra/nya vägar och ge upphov till nya och andra symptom.

64797233gurkmeja3

Naturliga medel som örter, rötter och naturlig mat har i alla tider kunnat bota och läka. Enda anledning till varför det inte är godkänt eller erkänt idag i större utsträckning är en kombination av att vi har tappat kontakten med naturen och därmed den naturliga läkekonsten och att det inte finns några pengar att göra i jämförelse med den profit som finns att håva in i läkemedelsbranschen: man kan inte ta patent på någonting som växer fritt i naturen.

Här är några av gurkmejans välgörande egenskaper i stora drag:

Främjar immunförsvaret, är anti-inflammatoriskt och smärtlindrande 
Skyddar mot bakterier, virus och svampinfektioner. Osteoartrit och reumatisk artrit med smärta i leder kan lindras betydligt med regelbundet intag av gurkmeja.

Anti-oxidant
Jämförbart med vitamin C och E. Reducerar oxidativ stress.

Förebygger och helar cancer
Det finns forskning som påvisar goda resultat mellan gurkmeja och prostatacancer, bröstcancer, tarmcancer och T-cells leukemi. Det kan både förebygga och hämma tillväxt/krympa redan utvecklade tumörer.

Skyddar mot sjukdomar i magen och med matsmältning
Reglerar magsyra och motverkar candida

Skyddar mot psykiska obalanser och sjukdomar i hjärnan
Har antidepressiva och ångestdämpande egenskaper samt kan motverka både Parkinson och Alzheimer. Avläsgnar plack i hjärnan och förbättrar syreflödet

Viktigt för inre organ – välgörande för hjärta, skyddar lever, lungor, njurar
Bryter ner kolesterol. Bidrar till förbättrad produktion av vitala enzymer som hjälper levern med avgiftning. Snabbar på och förbättrar blodcirkulationen.

Sårläkande och välgörande för hud
Är bakteriedödande och kan hjälpa både mot skador på huden och t.ex. psoriasis

*

Gurkmejans verksamma beståndsdel curcumin är svårlöst i vatten och tas inte upp så bra i kroppen av sig självt.

Inta därför gurkmeja i pulverform med svartpeppar och kokosfett och dessutom upphettat – vilket ökar den så kallade biotillgängligheten.

Du kan använda det i matlagning, men allra bäst är att intaga gurkmeja som en drink. Antingen morgon och kväll eller bara på kvällen – det kan fungera utmärkt att sova på för den som behöver lite hjälp.

45170025gurkmeja2

Det finns olika varianter och recept, men så här gör jag:

– Häll 2-3 dl kokhett vatten över
– 1 tesked gurkmeja
– lite mald svartpeppar (ungefär en fjärdedel till ett halvt kryddmått)
– en klick/en matsked kokosolja

Rör om och drick så snart det har blivit svalt nog för att du inte ska bränna dig.

Sov gott!

*

Om man utvecklat en sjukdom kan det naturligtvis behövas fler insatser än att bara dricka gurkmeja, och den här artikeln är i första hand menad som inspiration och inte som ersättning för professionell medicinsk hjälp. Vill du läsa mer om gurkmeja är det här ett bra ställe

star

Gilla gärna min sida på Facebook så att du inte missar några blogginlägg i fortsättningen.

No Comments

Post A Comment