Orakelbudskap 1 maj 2015

Jag drog ett kort på frågan vad bloggens läsare behöver veta och vara medvetna om inför helgen, och fram klev gudinnan IX CHEL.

Ix Chel tillhör Mayakulturen och anses vara en mångudinna och bland annat fruktsamhetens och barnafödandets beskyddare – hon hade många olika roller allt utifrån vilka behov som fanns och vid olika tidpunkter – hon har även omtalats som både som schaman och krigare och anses regera över magi, medicin och läkeörter, hälsa, healing och sexualitet. Hon förknippas också med vatten i alla former och storlekar, från skyfall till havet till minsta lilla bäck.

Ixchel

Hennes kraftdjur är trollsländan som enligt mytologin en gång sjöng henne tillbaka till livet när hon höll på att dö och på huvudet bär hon en orm.

Ix Chel kommer med uppmaningen att vara kreativ – att ha modet och drivet att skapa vad det än är och vad det än kan vara.

Kreativitet i sig är att hitta nya lösningar, samband och sammanhang och att åstadkomma någonting som är nytt och originellt – det behöver inte vara frågan om konst, utan kan vara vad som helst – trädgårdsarbete, matlagning, matematik, problemlösning överhuvudtaget – det handlar om att man ”kliver ur boxen” och hittar ett nytt och originellt sätt att tänka, utföra, förhålla sig till eller göra någonting på.

För egen del har jag i mitt liv upplevt att ”kreativitet är svaret på allt”. Genom att skapa, genom att överlämna mig till den kreativa processen, blir jag själv som ”ny” och vad det än kan ha varit som gjort mig missmodig flyr sin kos.

Att vara i det skapande flödet är att vara ett med alltet – med det gudomliga om man så vill – tid och rum upphör och när man återvänder är verkligheten inte längre det den var när man lämnade den.

Kreativitet är helande, vitaliserande, livgivande.

gör någonting den här helgen utan krav på att det behöver leda till någonting – det behöver inte vara stort. Ni vet det där uttrycket som myntades av Karin Boye ”det är vägen som är mödan värd” från dikten ”I rörelse”:

”Den mätta dagen, den är aldrig störst.
Den bästa dagen är en dag av törst.

Nog finns det mål och mening i vår färd –
men det är vägen, som är mödan värd.

Det bästa målet är en nattlång rast,
där elden tänds och brödet bryts i hast.

På ställen, där man sover blott en gång,
blir sömnen trygg och drömmen full av sång.

Bryt upp, bryt upp! Den nya dagen gryr.
Oändligt är vårt stora äventyr.”

Ja, oändligt är vårt stora äventyr – för den som vågar kasta loss och släppa greppet vid det invanda och istället överlämnar sig till de kreativa krafterna i sitt inre och följer med flödet är livet ett äventyr utan slut.

För den som håller sig själv tillbaka och inte tror att den ”kan” eller att det måste se ut eller vara på något speciellt sätt, rekommenderar jag ”Öka din kreativitet” (The Artist’s Way) av Julia Cameron. Boken är en klassiker, en handfast och mycket praktiskt inriktad kurs – eller bara läsning för den som väljer det – i hur man kan bli av med blockeringar och andra hämningar och förlösa sin egen kreativitet – och fördjupa sin egen andliga utveckling samtidigt. 

No Comments

Post A Comment