Jag måste ingenting

Livet blev lättare när jag insåg att jag inte måste någonting. Jag måste inte gå upp på morgonen, arbeta, betala räkningar, städa eller motionera. Men jag väljer att göra det, därför att jag inte tycker om följderna ifall jag låter bli.

Det kan tyckas som en skitsak, som ordklyveri eller självbedrägeri, men faktum är att det har gjort stor skillnad. Konsekvensen är nämligen att jag bara gör det jag vill, alltid, och det är bra mycket behagligare att leva så än att känna sig tvungen till saker och ting. Den som ingenting måste är fri och inte ett offer för någonting.

Det var när jag kom på att den här känslan av tvång och medföljande olust inte kom från någon annan än mig själv och idén om att jag måste som jag också förstod att jag kunde göra någonting åt det.

”Don’t do the crime if you can’t do the time”, som det heter  – oavsett vad det handlar om är att vara vuxen att bestämma över sig själv och att ta konsekvenserna av sitt handlande.

Våra ord spelar roll, de speglar och bestämmer oss och vår verklighet. En förändring i hur vi tänker och uttrycker oss kan ge återverkningar för hela livet. En liten förändring kan ge stora ringar på vattnet.

Testa gärna. Nästa gång du kommer på dig själv med att tänka, säga eller känna att du måste, påminn dig då om att det är du som bestämmer och att du inte måste någonting. Bestäm dig sen för om du vill göra det i alla fall, men för att det är du som väljer och inte för att någon eller någonting tvingar dig.

Och hör gärna av dig och berätta hur det faller ut!

7 Comments
 • jeanette sandelin
  Posted at 15:06h, 24 oktober Svara

  HEJ!
  Så härlig läsning. Jag har helt slutat jaga. Slutat jobba och mår som en prinsessa. Jag litar på Universum och dess leveranser. Lägger om all mat till ekologisk, har börjat spara pengar, har köpstopp och håller på med en viktresa på 30 kg (har 7 kvar) BARA för att jag VILL och har behov av följderna.
  Hälsn fr sö Dalsland.

  • Allis Tarot
   Posted at 15:18h, 24 oktober Svara

   Hej! Så underbart att höra, låter fantastiskt. Grattis och fortsatt stort lycka till.
   Värme/Allis

 • Erika
  Posted at 15:51h, 24 oktober Svara

  Intressant läsning verkligen. Jag behöver inte längre vakna till något som som talar om för mig att nu måste du upp ur sängen, och går till jobbet. Det är en känsla så skön, har gjort min insats i förvärvslivet. I det fallet bestämmer jag själv när och hur jag vaknar till liv efter nattens gångna sömn. Däremot måste jag fortsätta göra sådant som hör till vardagen, gör jag inte det går det mest illa för mig själv, tänker mest på räkningar, ser till så matförrådet täcks upp, en och annan tid som är viktigt att passa. Under hela mitt liv har jag känt sådan avsky för det här med att inställa sig just vid en utsatt tid. Har alltid kommit i tid men ändå tyckt riktigt illa om tid-passning. Har aldrig varit en skräpätande person men har nu sedan några månader tillbaka ändrat på mångt och mycket. Under flera år har jag mest ätit fisk, kött har jag helt slutat med i all dess former. Kan inte förstår hur en del kan sitta med en blodig köttbit och tycka det är gott. Alla är vi olika. På min middagsmeny står alltså fiks, fullt av grönsaker sällan potatis…händer någon gång i månaden. Vi lever och lär utifrån sådant vi själva tycker är viktigt i den egna hälsan /vardagen. Har också hittat till sidan som berättar om K2 vitamin och har nu ätit den i två veckor. Det är ett litet mirakel det vitaminet åstadkomma.

  Lägger in länken till K2 vitamin ifall någon är intresserad att läsa om den, och hur många blivit hjälpta.

  Hälsningar från ett gråmulet Dalarna

  • Allis Tarot
   Posted at 16:16h, 24 oktober Svara

   Hej Erika,
   Det låter jättebra och inspirerande med dina förändringar.
   Min tanke handlar om en inställning till saker och ting som vi ”måste”: jag måste inte borsta tänderna, men jag väljer att göra det för jag inte har lust att smaka apa i munnen eller förlora mina tänder. Jag KÄNNER INTE att jag måste när jag tänker så, utan jag VILL – och det är hela skillnaden. Pröva det vad gäller räkningar och att handla hem mat: du måste faktiskt inte betala dina räkningar, men om du inte gör det betyder det förmodligen att du hamnar hos kronofogden och att du kanske blir vräkt. Och det kanske du inte vill? Så därför väljer du att betala dina räkningar – men det är ingen som tvingar dig mer än ditt eget behov av att ha någonstans att bo. Och det är mycket lättare att känna att man frivilligt gör saker, än att man är pressad av ett måste. Förstår du vad jag menar?
   Värme/Allis

 • Erika
  Posted at 15:53h, 24 oktober Svara

  Glömde länken

  http://k2vitamin.se/

 • Erika
  Posted at 16:39h, 24 oktober Svara

  Jag förstod hur du menade. Sedan har jag en tendens att flumma iväg på annat och så far fingrarna på tangentbordet som bara den. Livet är en hög med måsten…och vi väljer naturligtvis själva vilka vi gör och vilka vi viker ihop och lägger undan. Alltså livet i sig är en ansenlig hög med just måsten! 🙂

  • Allis Tarot
   Posted at 17:09h, 24 oktober Svara

   🙂

Post A Comment