Tre enkla tips för att komma igång med meditation

Många gånger blir det inte av med meditation för att den antingen är för komplicerad på något sätt eller kräver tid som vi inte tycker att vi har eller kan ta oss. Den kan vara hur fin och givande som helst, men det spelar ju ingen roll – om det ändå inte blir av – så man kan säga att den bästa meditationen är den som faktiskt blir av, och sen spelar det inte så stor roll vilken typ eller sort det är.

Ofta är det också så, att ju svårare vi tycker att det är, och ju mindre tid vi tycker att vi har – desto mer skulle vi behöva meditera för att återkoppla till oss själva, till vårt inre – eftersom det är där vår kraft finns – den kraft vi behöver för att ta oss an livet.

meditatingbuddha

Det finns många olika typer meditationer som har olika syften, och många olika former av tekniker, från enkla till sådana som är svåra att behärska, men det viktigaste och det de flesta har gemensamt, är att man stillar sig på något sätt och tar en slags time-out från sitt vardagsjag.

Min erfarenhet är att många gånger är vi för ambitiösa när vi ska börja, vilket är ett effektivt sätt att misslyckas. Ni vet hur det är: man bestämmer sig för att börja träna och är jättemotiverad, så man går, nästan springer, till gymet tre gånger i veckan – i ett par, tre veckor. Sen börjar man hitta ursäkter och så rinner det ut i sanden och man står där med sitt dåliga samvete och outnyttjade gymkort.

Jag har lärt mig att ”lite och regelbundet” snarare än ”mycket – och då och då” är det bästa sättet att grundlägga en ny vana och mitt råd till den som tycker att det är svårt att få till tiden eller att sitta still men som vill komma igång, brukar vara:

avsätt 3 eller 5 minuter – det är allt som behövs till att börja med – men håll den tiden, inte mer eller mindre än du har bestämt dig för, om du vill kan du använda en timer så att du slipper tänka på det

sitt bara rakt upp och ner, där du är, det behöver inte vara med benen i kors och levande ljus eller med telefonen urdragen och dörren låst

slut ögonen, dra ett par – tre djupa andetag, och sedan fortsätter du bara att andas – vill du ha någonting att fokusera på, rikta uppmärksamheten på andetagen – om du vill kan du räkna dem, från 1 till 8 innan du börjar om från 1 igen

Mer komplicerat än så behöver det inte vara.

buddhamediterar

Du behöver inte tänka eller känna någonting särskilt när du gör detta. Bara det faktum att du för några minuter om dagen har intentionen att meditera, avsätter tiden och i någon utsträckning ”frikopplar” skallen och får ett avbrott i den vanliga tankeströmmen, kommer på sikt ha större betydelse än du anar.

Gör detta i minst tre veckor eller ännu hellre en hel månad – det är överkomligt, eller hur?

I vilket fall som helst kommer du vara en erfarenhet rikare, i bästa fall kommer det sporra och inspirera dig att skapa mer tid för meditation i vardagen och att söka dig vidare för att så småningom hitta en meditation som passar dig och ditt liv och som du kan fördjupa dig i.

No Comments

Post A Comment