Orakelbudskap 24 oktober

Ett gott skratt är läkande och välgörande. Faktum är att det finns exempel på människor som har skattat sig friska från allvarliga sjukdomar – kanske har skrattet inte varit den enda åtgärden, men en betydande del. Och det är inte heller varken särskilt långsökt eller otroligt: när man skrattar frigörs ämnen i kroppen som direkt och indirekt kan bidra till kroppens egna återhämtningsförmåga.

Uzume är en japansk gudinna som sägs ha lockat fram solgudinnan Amaterasu som vid ett tillfälle hade stängt in sig i en grotta och vägrade komma ut igen.

Genom att dansa utanför grottan och få åskådarna att skratta lockade Uzume Amaterasu att nyfiket titta ut, varpå man kunde ta tillfället i akt och stänga grottmynning så att hon inte kunde återvända in i den.

Varje känsla har sin egen biokemi i kroppen och vi kan vänja oss vid och bli bekväma med en särskild uppsättning – lite förenklat kan man säga att vi till och med kan bli beroende av vår egen kroppskemi. Vi kan hålla fast vid en känsla långt efter det att den egentligen är överspelad, varpå den utvecklar sig till ett stämningsläge och tillslut i vissa fall, om det går tillräckligt lång tid, kan den till och med bli en del av vårt temperament och personlighet.

Vi kan behöva göra en medveten ansträngning för att känna eller uppleva någonting annat – någonting som initalt kan kännas både obekvämt och läskigt och kräva att vi inte ger upp även om det känna motigt eller till och med komma bakslag till en början.

Det är inte meningen att tränga undan känslor, men det finns inte heller någon anledning att vältra oss i dem – speciellt inte om de gör oss olyckliga – eller att hålla kvar dem så att de blir permanentade.

Det finns en fin liten film som berättar om och förklarar detta på ett pedagogiskt och underhållande vis: Insidan ut (Inside Out). Den är tecknad och förmodligen riktad till en yngre publik, men vuxna kan absolut ha behållning av den också. Här är en trailer:

När livet är svårt och allvarligt kan det kännas långt till ett skratt. Ibland kan ett första steg på vägen att bryta ett nedstämt stämningsläge vara ett leende. Det finns forskning som tyder på att om vi drar på munnen som om vi log och håller det i ett antal sekunder (har glömt bort hur många men jag tror att det var 20-30) så påverkar det kemin i kroppen och vi kan komma att känna oss gladare. Man kan alltså gå ”bakvägen” till en glad känsla.

Har man suttit fast i allvaret eller någon annan ”negativ” känsla en längre tid räcker det kanske inte med ett enda försök eller leende för att bryta trenden, men det kan vara ett första steg på vägen. Man vet aldrig – för den som känner sig manad kan det vara värt ett försök.

Ha en fantastisk vecka!

star

Gilla gärna min sida på Facebook så att du inte missar några blogginlägg i fortsättningen.

No Comments

Post A Comment